Skip links

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Υπογονιμότητα: Διάγνωση & Θεραπεία

Η υπογονιμότητα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα που αφορά χιλιάδες ζευγάρια. Στο Sillipsis, προσφέρουμε εξατομικευμένη προσέγγιση για τη διερεύνηση και θεραπεία, με βάση τις ανάγκες σας.

Τι είναι η Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες συστηματικής προσπάθειας, ή 6 μήνες εάν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμες για την επιτυχή αντιμετώπισή της.

Διερεύνηση Υπογονιμότητας

Εξετάσεις για τον άνδρα

Ο άνδρας δίνει δείγμα σπέρματος αφού έχει 3-5 μέρες αποχής από σεξουαλική δραστηριότητα

Το σπερμοδιάγραμμα εξετάζει τους παρακάτω παράγοντες ώστε να αξιολογήσει τη γονιμότητα του σπέρματος::

  • ο αριθμός των σπερματοζωαρίων (συγκέντρωση)
  • η κινητικότητα τους
  • η μορφολογία τους
  • ενδείξεις φλεγμονής (παρουσία λευκοκυττάρων)
Γίνεται με το ίδιο τρόπο όπως το σπερμοδιάγραμμα (3-5 μέρες αποχής προηγουμένως) και εξετάζει την γενετική ακεραιότητα των σπερματοζωαρίων που είναι απαραίτητη για το σχηματισμό και την ανάπτυξη ενός φυσιολογικού εμβρύου. Τα υψηλά επίπεδα κατακερματισμού μπορεί να οφείλονται σε κάποια φλεγμονή, επιλογές καθημερινότητας (κάπνισμα), περιβαλλοντικούς παράγοντες ή σε γενετικά αίτια. Είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας προς εξέταση καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες αποβολές, χαμηλά επίπεδα γονιμοποίησης ή έμβρυα χαμηλής ποιότητας. Τα υψηλά επίπεδα κατακερματισμού μπορεί να βελτιωθεί βάσει της υποκείμενης αιτίας αν υπάρχει, σε συνδυασμό με αντιοξειδωτικές βιταμίνες και τις κατάλληλες μεθόδους μικρογονιμοποίησης.

Η εξέταση γίνεται σε δείγμα σπέρματος και μετρά το επίπεδο δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS) στο σπέρμα. Το αυξημένο επίπεδο ROS μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος προκαλώντας απώλεια της κινητικότητας και ζωτικότητάς τους, καθώς και αύξηση του κατακερματισμού του DNA του σπέρματος.

Σε περιπτώσεις που τα επίπεδα είναι υψηλά συστήνεται αντιοξειδωτική θεραπεία ενώ υπάρχει και οι κατάλληλοι μέθοδοι γονιμοποίησης για την αντιμετώπιση του.

Συλλέγεται δείγμα σπέρματος μετά από 2-5 ημέρες αποχής και έπειτα αποστέλλεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Κατά την καλλιέργεια του σπέρματος γίνεται έλεγχος για την παρουσία κοινών παθογόνων μικροοργανισμών (αερόβιων και αναερόβιων).

Επίσης, πρέπει να ελέγχεται και η παρουσία άλλων μικροβίων, όπως το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα και χλαμύδια.

Εκτός από την κλασική καλλιέργεια σπέρματος, μπορεί να γίνει ενδελεχής έλεγχος με PCR μέθοδο για την εκτίμηση της φυσιολογικής χλωρίδας και την ανίχνευση παθογόνων μικροβίων.

Έχει παρατηρηθεί ότι μικρόβια επηρεάζουν σημαντικά τη γονιμότητα του άνδρα όπως και της γυναίκας, μειώνοντας την κινητικότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ενώ αυξάνουν και τα επίπεδα του κατακερματισμού του DNA του σπέρματος. Έπειτα δίδεται κατάλληλη στοχευμένη αντιβιοτική θεραπεία βάσει ευρημάτων.

Με μια απλή αιμοληψία, γίνεται ο γενετικός έλεγχος για να ελεγχθεί αν υπάρχει κάποια γενετική ανωμαλία που επηρεάζει τη γονιμότητα. Η ανάλυση καρυότυπου και ο έλεγχος για μεταλλάξεις στο χρωμόσωμα Y και το γονίδιο CFTR (που σχετίζεται με την κυστική ίνωση) είναι σημαντικές εξετάσεις.

Με τον υπέρηχο οσχέου, εντοπίζονται διαταραχές στην ποιότητα του σπέρματος και διερευνώνται παθήσεις, όπως παλίνδρομη εκσπερμάτιση, κιρσοκήλη, απόφραξη του εκσπερματικού πόρου, και άλλες ανωμαλίες που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

Γυναικολογικές εξετάσεις που κάνουμε βάσει του ιστορικού

Πρόκειται για το κλασικό υπερηχογράφημα που κάνει κάθε γυναίκα στον ετήσιο έλεγχο της. Για την αξιολόγηση της γονιμότητας, συστήνεται στην αρχή του κύκλου. Έτσι, έχουμε την πληροφορία για την ωοθηκική εφεδρεία (αριθμός ωοθυλακίων) και τον αποκλεισμό κυστικών μορφωμάτων. Παράλληλα γίνεται βασικός έλεγχος της μήτρας.

Συστήνεται να γίνεται μια απλή αιμοληψία στις πρώτες μέρες του κύκλου και οι εξετάσεις περιλαμβάνουν την FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη), την AMH (αντιμυλλέριος ορμόνη), την LH και Ε2 (εστραδιόλη) καθώς παρέχουν πληροφορίες για την ωοθηκική επάρκεια.

Επίσης, είναι σημαντικό να εξετάζεται η TSH (θυρεοειδική ορμόνη) και η PRL (προλακτίνη) αφού μπορεί να συμβάλλουν στη γονιμότητα της γυναίκας.

Είναι η εξέταση που διερευνά τη διαβατότητα και την ανατομία των σαλπίγγων, καθώς και της ενδομητρικής κοιλότητας. Η υστεροσαλπιγγογραφία διενεργείται μέσω ενός απλού καθετήρα που εφαρμόζει στον τράχηλο της μήτρας διοχετεύοντας στο εσωτερικό της το σκιαγραφικό υλικό, το οποίο περνώντας διαγράφει το σχήμα της μήτρας και την πορεία των σαλπίγγων κατά την διάρκεια λήψεως ακτινογραφίας
Το Hycosy είναι η εναλλακτική εξέταση για τον έλεγχο της διαβατότητας των σαλπίγγων και  των διαταραχών της ενδομητρικής κοιλότητας που γίνεται στο ιατρείο με χρήση του υπερήχου. Με την έγχυση αφρώδους σκιαγραφικού με υποαλλεργική δράση στην κοιλότητα της μήτρας, παρατηρείται η ροή του μέσα στις σάλπιγγες.
Λαμβάνεται βιοψία ενδομητρίου είτε κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης είτε με βιοψία pipelle στο ιατρείο. Το δείγμα ελέγχει την κατάσταση της χλωρίδας της μήτρας με μεθοδο PCR και την πιθανή επιμόλυνση από παθογόνα μικρόβια της κοιλότητας που επηρεάζουν την εμφύτευση του εμβρύου. Έπειτα χορηγείται αντιβιοτική αγωγή και προβιοτικά βάσει του μικροβιακού φορτίου και των επιπέδων των λακτοβάκιλων.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέταση στη διερεύνηση της γονιμότητας καθώς είναι μια διαγνωστική επέμβαση με την οποία εξετάζουμε με μεγάλη λεπτομέρεια μέσω βιντεοσκόπησης  το εσωτερικό του τραχήλου και της μήτρας. Ταυτόχρονα είναι και μια θεραπευτική επέμβαση για την αντιμετώπιση των παθολογιών της ενδομήτριας κοιλότητας όπως διάφραγμα μήτρας/πολύποδες/συμφύσεις και ινομυώματα. Μπορεί να γίνει με δύο μεθόδους, στο ιατρείο χωρίς αναισθησία και με χαμηλότερο κόστος, είτε στην κλινική όπου κρίνεται απαραίτητο λαμβάνοντας αναισθησία. Και στις δύο περιπτώσεις η γυναίκα επιστρέφει στις δραστηριότητες της την ίδια την επόμενη μέρα και χωρίς κάποια σημαντική ενόχληση.
Είναι μια χειρουργική μέθοδος που πραγματοποιείται με την είσοδο της κάμερας μέσα  στην κοιλιά της ασθενούς μέσω μικρών τομών ώστε να διαγνώσουμε και να  ελέγξουμε διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα μήτρας, συμφύσεις, κυστικά μορφώματα αλλά και να διαπιστώσουμε την βατότητα σαλπίγγων. Σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας, η λαπαροσκόπηση συστήνεται ως μέθοδος διερεύνησης καθώς είναι ο πιο ενδελεχής τρόπος για την εξέταση της ανατομίας των γυναικολογικών οργάνων.

Με μια απλή αιμοληψία, γίνεται ο γενετικός έλεγχος για να ελεγχθεί αν υπάρχει κάποια γενετική ανωμαλία που επηρεάζει τη γονιμότητα. Η ανάλυση καρυότυπου, ο έλεγχος του εύθραυστου Χ χρωμοσώματος και του γονιδίου CFTR (που σχετίζεται με την κυστική ίνωση) είναι σημαντικές εξετάσεις.

Συχνές Ερωτήσεις

Σε περίπτωση που υπάρχει αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες συστηματικής προσπάθειας, ή 6 μήνες εάν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών, συστήνεται να αναζητήσετε βοήθεια για τη διερεύνηση γονιμότητας. Επίσης εάν παρατηρείτε ανωμαλίες στον κύκλο σας, διαπιστώθηκε χαμηλή ωοθηκική εφεδρεία, ή προβλήματα στην ποιότητα του σπέρματος, χρειάζεται να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Η διαδικασία της διερεύνησης δεν είναι επίπονη, καθώς κυρίως αφορά αιμοληψίες, υπερηχογράφημα, δείγμα σπέρματος κατόπιν εκσπερμάτισης. Το μικροβίωμα της μήτρας και η υστεροσκόπηση είναι ελάχιστα παρεμβατικές μέθοδοι με την ελάχιστη ενόχληση. Σαφώς είναι μια διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει άγχος στο ζευγάρι/ γυναίκα, αλλά η ομάδα Sillipsis είναι κοντά σας σε κάθε βήμα ώστε να είναι όλα κατανοητά παρέχοντας τη μέγιστη φροντίδα με επαγγελματισμό.

Ανάλογα με την αιτία της διάγνωσης, ο γιατρός θα προτείνει τα επόμενα βήματα που μπορεί να αφορά φαρμακευτική αγωγή, επεμβατικές μεθόδους όπως υστεροσκόπηση/λαπαροσκόπηση, PRP ή/και εξωσωματική γονιμοποίηση με τις κατάλληλες μεθόδους.

Κάποιες εξετάσεις καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα, καθώς τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επικοινωνήστε μαζί μας για περαιτέρω πληροφορίες.

Πέρα από την καθοδήγηση του γιατρού και τις κατάλληλες ιατρικές θεραπείες, σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση, η λήψη βιταμινών- συμπληρωμάτων, ο βελονισμός καθώς και η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό.

Θεραπείες Υπογονιμότητας

Οι θεραπείες υπογονιμότητας προσαρμόζονται ανάλογα με το αίτιο καθώς και την εκάστοτε περίπτωση βάσει ιστορικού. Οι βασικές θεραπευτικές επιλογές μπορεί να είναι η λήψη αντιβιοτικών, η υποστήριξη ωορρηξίας και του παραθύρου εμφύτευσης, χειρουργικές επεμβάσεις όπως η υστεροσκόπηση για την αντιμετώπισης της ενδομήτριας παθολογίας ή λαπαροσκόπηση για την αντιμετώπιση ενδομητρίωσης και ινομυωμάτων και η χειρουργική αναρρόφηση σπέρματος, η μέθοδος PRP για την αναζωογονηση των ωοθηκών και του ενδομητρίου και φυσικά η εξωσωματική γονιμοποίηση με την κατάλληλη μέθοδο και η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση.

Γιατί να επιλέξετε εμάς

Στην κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης Sillipsis διαθέτουμε εξειδίκευση, πολυετή εμπειρία και σύγχρονη τεχνολογία για την καλύτερη δυνατή φροντίδα σας.

Κλείστε το Ραντεβού Σας Σήμερα

Επικοινωνήστε μαζί μας για εξατομικευμένη συμβουλευτική και υποστήριξη στο ταξίδι σας προς την απόκτηση παιδιού.