ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΑ ΩΑΡΙΑ

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) με ομόλογα ωάρια είναι μια σύγχρονη μέθοδος ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που πραγματοποιείται στο εμβρυολογικό εργαστήριο, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή υποστήριξη για την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Πότε Επιλέγεται η Εξωσωματική Γονιμοποίηση
Η εξωσωματική γονιμοποίηση συνιστάται μετά από:
Ένα χρόνο ελεύθερων επαφών χωρίς επιτυχή σύλληψη
Όταν το ζευγάρι έχει ξεκινήσει στοχευμένες προσπάθειες σύλληψης με την παρακολούθηση της ωορρηξίας της γυναίκας για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από ένα χρόνο) χωρίς επιτυχία, τότε θα πρέπει να σκεφτεί την επιλογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της εξωσωματικής, θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη διερεύνηση γονιμότητας και για τους δύο συντρόφους, ώστε ανάλογα με το πρόβλημα να προχωρήσουν στην κατάλληλη θεραπεία και μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή είναι σε περιπτώσεις όπου η γυναίκα βρίσκεται σε ηλικία άνω των 38-40 ετών, επειδή τα ποσοστά γονιμότητας έχουν μεγάλη πτώση.Αποτυχία σύλληψης μετά από διερεύνηση ή θεραπεία άλλων αιτιών
Σε περιπτώσεις όπου έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση και έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας ή όταν το σπέρμα του άνδρα είναι αδύναμο ή όταν συνυπάρχουν οι δύο παράγοντες που προαναφέρθηκαν προτείνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση. Πιο συγκεκριμένα συστήνεται σε:- Αποτυχία άλλων ηπιότερων μεθόδων (π.χ. πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας για προγραμματισμένη επαφή ή σπερματέγχυση).
- Σοβαρά προβλήματα σπέρματος (σοβαρή ολιγο-ασθενο-τερατοσπερμία).
- Δωρεά σπέρματος
- Η έλλειψη (από εκτομή) ή η απόφραξη των σαλπίγγων
- Βαριά ενδομητρίωση
- Προεμφυτευτική διάγνωση για φυλοσύνδετα νοσήματα και ειδικά κληρονομικά νοσήματα αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις στο ζευγάρι.
- Πριν από χημειοθεραπεία καθώς μπορεί να επηρεάσει την ανδρική και γυναικεία γονιμότητα
- Ανεξήγητη Υπογονιμότητα. Υπάρχει η περίπτωση ακόμα και μετά από εκτενή διερεύνηση να μην εντοπιστεί ο λόγος της αδυναμίας φυσικής σύλληψης.
Στάδια της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης
Σχεδιασμός και Παρακολούθηση Διέγερσης
Πραγματοποιούνται κολπικά υπερηχογραφήματα και καθημερινή χορήγηση φαρμάκων για την παρακολούθηση του αριθμού και του μεγέθους των ωοθυλακίων. Παράλληλα, για ολοκληρωμένη παρακολούθηση γίνονται εξετάσεις αίματος για LH, E2 και PRG βάσει της απόκρισης στη διέγερση. Ο τύπος της διέγερσης επιλέγεται από τον ιατρό ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, την ωοθηκική εφεδρεία και το ορμονολογικό της προφίλ.Ωοληψία
Με ελαφρά μέθη, τα ωάρια αναρροφώνται ανώδυνα και η ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά της την ίδια μέρα. Την ίδια μέρα ο σύντροφος της δίνει σπέρμα στην κλινική ώστε να προχωρήσουν στη γονιμοποίηση. Διαφορετικά έχει προχωρήσει προηγουμένως σε κατάψυξη σπέρματος όπους και αποψύχεται την ημέρα της ωοληψίας. Σε περιπτώσεις όπου το ζευγάρι ή γυναίκα προχωρά σε χρήση σπέρματος δότη, το δείγμα βρίσκεται ήδη στην κλινική και αποψύχεται.Γονιμοποίηση
- Κλασική IVF: Το σπέρμα αφήνεται με τα ωάρια ώστε η φύση να επιλέξει τα κατάλληλα σπερματοζωάρια στο εργαστήριο.
- Μικρογονιμοποίηση (ICSI): Ένα σπερματοζωάριο εγχέεται απευθείας στο ωάριο, ειδικά σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας.
Εμβρυομεταφορά
Τα έμβρυα μεταφέρονται στην κοιλότητα της μήτρας 3 ή 5 ημέρες μετά την ωοληψία, χωρίς νάρκωση ή ιδιαίτερη προετοιμασία. Μετά από 12-14 ημέρες γίνεται το τεστ κύησης.Τύποι Ωοθηκικής Διέγερσης
- Φυσικός Κύκλος: Χωρίς χρήση φαρμάκων, χρησιμοποιείται το ένα ωάριο που παράγεται φυσικά.
- Κλασική Μέθοδος: Χρήση φαρμάκων για την ανάπτυξη πολλαπλών ώριμων ωοθυλακίων.
Από τι Εξαρτάται η Επιτυχία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης
- Ποιότητα του ωαρίου και του σπέρματος.
- Κατάσταση της ενδομητρικής κοιλότητας.
- Ποιότητα των εμβρύων.
Από τι εξαρτάται η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης:
ποιότητα του ωαρίου και του σπέρματος
ποιότητα του εμβρύου
κατάσταση της ενδομητρικής κοιλότητα
Συχνές Ερωτήσεις
Πόσο διαρκεί η διαδικασία της εξωσωματικής;
Η συνολική διαδικασία διαρκεί 15 ημέρες περίπου.
Πώς επηρεάζει η διαδικασία την καθημερινότητα;
Η γυναίκα μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί πλήρως και να συνεχίσει την καθημερινότητά της.
Τι πρέπει να προσέχει το ζευγάρι κατά τη διαδικασία εξωσωματικής;
Γενικά η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση και ο υγιεινός τρόπος ζωής βοηθούν στην γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Το κάπνισμα, το αλκοόλ και το αυξημένο σωματικό βάρος επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο την προσπάθεια για τεκνοποίηση. Σαφώς και το έντονο στρες όσο είναι δυνατόν να αποφεύγεται.
Ποια είναι τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την εξωσωματική;
Το ζευγάρι/ η γυναίκα θα υπογράψουν τις ανάλογες συναινέσεις για τη διαδικασία. Θα πρέπει να έχουν πρόσφατες εξετάσεις εντός 6 μηνών των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων. Τέλος χρειάζεται πιστοποιητικό γάμου όπου είναι δυνατόν ή συμβολαιογραφική πράξη ως ανύπαντρο ζευγάρι ή ανύπαντρη γυναίκα.
Ποια τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής;
Το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής είναι πολυπαραγοντικό. Σαφώς κάθε ζευγάρι/ γυναίκα έχει τα δικά της νούμερα καθώς εξαρτάται από την αναπαραγωγική ηλικία, ποιότητα σπέρματος, ωαρίων, κατάσταση της μήτρας και υποκείμενες παθήσεις.
Καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ τη διαδικασία εξωσωματικής;
Ο ΕΟΠΥΥ παρέχει τα φάρμακα ωοθηκικής διέγερσης εφόσον προχωρήσετε στην ανάλογη αίτηση και γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος σας.
Τι γίνεται μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια;
Δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο για την ψυχολογική μας επαναφορά αλλά και την επαναφορά των ωοθηκών σε ηρεμία αν έχει γίνει φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών.
η εξωσωματική γονιμοποίηση, πέρα από θεραπευτική, είναι και μία διαγνωστική μέθοδος
Ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας στο οποίο υπήρξε πρόβλημα, μπορεί η στρατηγική της επόμενης προσπάθειας να τροποποιηθεί κατάλληλα ή να χρειαστούν περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις και επεμβατικές προσεγγίσεις
Κλείστε Ραντεβού
Για περισσότερες πληροφορίες ή για να ξεκινήσετε τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, επικοινωνήστε με την κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης Sillipsis.