ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ

Η γυναικολογική ενδοκρινολογία ασχολείται με τις διαταραχές του ενδοκρινολογικού συστήματος που επηρεάζουν την περίοδο, τη γονιμότητα και τη γενική υγεία της γυναίκας. Στο Sillipsis παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις για κάθε γυναίκα.
Συχνές Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως
Οι διαταραχές της περιόδου περιλαμβάνουν:Αμηνόρροια
Η αμηνόρροια είναι η απουσία εμμήνου ρύσεως για τρεις ή περισσότερους διαδοχικούς κύκλους. Η απουσία της εμμηνορρυσίας δεν είναι σύμπτωμα, αλλά αποτελεί νόσο και διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής αμηνόρροια αφορά τις νεαρές γυναίκες που δεν έχουν εμφανίσει ακόμη περίοδο. Αντίστοιχα, η δευτεροπαθής αμηνόρροια αφορά τις γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν διαταραχές περιόδου.
Συχνομηνόρροια
Η Συχνομηνόρροια, γνωστή και ως πολυμηνόρροια, είναι μια κατάσταση όπου η γυναίκα έχει ασυνήθιστα συχνές περιόδους. Αντί να έχει τον κανονικό μηνιαίο κύκλο περίπου κάθε 28 ημέρες, μπορεί να έχει περίοδο πιο συχνά από τον κανονικό κύκλο (λιγότερες από 20-21 ημέρες), ή να έχει περισσότερες ημέρες αιμορραγίας από ό,τι συνήθως.
Αραιομηνόρροια
Σε αυτή την περίπτωση, η εμμηνος ρήση δεν εμφανίζεται κάθε 28 ημέρες αλλά σε διάστημα μεγαλύτερο των 35 ημερών από την προηγούμενη. Ουσιαστικά η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των κύκλων. Πρόκειται για μια διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει γυναίκες σε διάφορες ηλικιακές φάσεις. Ο κύριος καθοριστικός παράγοντας είναι η συχνότητα των περιόδων και η ηλικία της ασθενούς, καθώς διαφορετικοί μηχανισμοί ενδέχεται να ευθύνονται για το πρόβλημα ανάλογα με την φάση της ζωής της γυναίκας.
Πολυμηνόρροια
Η συνολική διάρκεια της περιόδου μπορεί να είναι κανονική όμως η απώλεια αίματος είναι μεγάλη ή μεγαλύτερη από ότι θα έπρεπε ή η περίοδος να διαρκεί περισσότερο από 7 μέρες οπότε μιλάμε για μηνορραγία.
Ολιγομηνόρροια
Σε αυτή τη διαταραχή, η έμμηνος ρήση μπορεί να έρχεται σε αραιά διαστήματα αλλά και η ποσότητα του αίματος να είναι πολύ μικρότερη από το αναμενόμενο. Οι πιο κοινές αιτίες σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν την έμμηνο ρύση, ενώ πολλές φορές δεν παράγεται ωάριο (ανωοθυλακιορρηκτικός κύκλος).
Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο και δυσμηνόρροια
Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα ψυχο-σωματικών ενοχλήσεων που παρουσιάζεται μία-δύο εβδομάδες πριν την έμμηνο ρύση και διαρκεί μέχρι και τις πρώτες μέρες τις περιόδου. Τα συμπτώματα είναι ποικίλα και μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορους συνδυασμούς σε κάθε γυναίκα. Επίσης η έντασή τους αλλάζει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά και στην ίδια γυναίκα από κύκλο σε κύκλο.
Πώς Γίνεται η Διερεύνηση των Διαταραχών;
Η διερεύνηση περιλαμβάνει:
- Λεπτομερή κλινική εξέταση.
- Ορμονικό έλεγχο (AMH, FSH, LH, PRG, TSH, PRL).
- Υπερηχογραφική εξέταση σε συγκεκριμένες φάσεις του κύκλου.
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)
Το PCOS είναι η συχνότερη αιτία διαταραχών περιόδου και επηρεάζει τη γονιμότητα. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια ορμονική ανισορροπία που εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες σας (το όργανο που παράγει και απελευθερώνει τα ωάρια) δημιουργούν υπερβολικές ορμόνες. Οι ωοθήκες παράγουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα. Αυτό προκαλεί την ανισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με PCOS έχουν συχνά ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, χαμένες περιόδους και απρόβλεπτη ωορρηξία.
Συμπτώματα
- Διαταραχές περιόδου (ολιγομηνόρροια, αμηνόρροια).
- Υπερανδρογοναιμία (ακμή, αυξημένη τριχοφυΐα).
- Πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών στον υπέρηχο.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία περιλαμβάνει:
- Φαρμακευτική αγωγή για ρύθμιση του κύκλου.
- Διατροφικές αλλαγές και άσκηση για μείωση αντίστασης στην ινσουλίνη.
- Παρακολούθηση κύκλου και πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.
- Εξωσωματική γονιμοποίηση, αν χρειαστεί.
Εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσης (περιόδου). Όταν οι ωοθήκες σταματούν την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, σταματά η ωοθυλακιορρηξία και η έμμηνος ρύση. Μία γυναίκα βρίσκεται σε εμμηνόπαυση όταν δεν έχει έμμηνο ρύση για ένα έτος και σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου της γυναίκας. Επέρχεται κατά μέσο όρο στα 48-51 έτη, ενώ εάν συμβεί πριν τα 40 έτη, τότε πρόκειται για πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και συνοδεύεται από διαταραχές όπως:
- Διαταραχές ύπνου και διάθεσης.
- Αύξηση βάρους και κεφαλαλγίες.
- Κολπική ξηρότητα και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
Πρόληψη και Αντιμετώπιση
- Άσκηση και υγιεινή διατροφή.
- Ψυχολογική υποστήριξη.
- Ορμονικά σκευάσματα (όπου ενδείκνυται).
Υπερπρολακτιναιμία
Η υπερπρολακτιναιμία προκαλείται από υπερβολική παραγωγή ορμόνης προλακτίνης στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης στο αίμα αναστέλλουν την έκκριση της GnRH από τον υποθάλαμο, το οποίο με την σειρά του εμποδίζει την έκκριση των LH και FSH από την υπόφυση οδηγώντας σε Υπογοναδοτροφικό Υπογοναδισμό (ΥΥ) και ανωοθυλακιορρηξία, αναστέλλοντας την λειτουργία των ωοθηκών. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τις περιόδους μιας γυναίκας και κατ επέκταση τη γονιμότητά της.
Αιτίες
- Προλακτίνωμα.
- Υποθυρεοειδισμός
- Στρες
- Εγκυμοσύνη
- Λήψη συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων
Αντιμετώπιση
Περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και απεικονιστική παρακολούθηση.
Υποθαλαμική Αμηνόρροια
Πρόκειται για διαταραχή λόγω χαμηλών οιστρογόνων και γοναδοτροπινών. Είναι στην ουσία μία ενδοκρινολογική διαταραχή που προκαλεί ανωμαλίες ή και διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Εντοπίζεται στο επίπεδο του υποθαλάμου και οδηγεί σε Υπογοναδοτροφικό Υπογοναδισμό. Προκαλεί έτσι χαμηλότερα επίπεδα των LH και FSH με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών. Έτσι τα οιστρογόνα είναι σε χαμηλότερα από το κανονικό επίπεδα και η γυναίκα να έχει αδυναμία ωοθυλακιορρηξίας που θα οδηγήσει τελικά σε αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια.
Αιτίες
- Διατροφικές διαταραχές.
- Έντονη σωματική άσκηση.
- Στρες.
Αντιμετώπιση
- Ομαλοποίηση βάρους και μείωση άσκησης.
- Ψυχολογική υποστήριξη.
- Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Συχνές Ερωτήσεις
Ποιες είναι οι κύριες αιτίες διαταραχών περιόδου;
Περιλαμβάνουν ορμονικές διαταραχές, διατροφικά ζητήματα και έντονο στρες.
Πώς επηρεάζει το PCOS τη γονιμότητα;
Το PCOS μπορεί να προκαλέσει ανωοθυλακικούς κύκλους, δυσκολεύοντας τη σύλληψη.
Πότε πρέπει να επισκεφθώ ειδικό;
Εάν έχετε ακανόνιστο κύκλο ή συμπτώματα όπως ακμή και τριχοφυΐα, συζητήστε με τον γιατρό σας.
Κλείστε Ραντεβού
Επικοινωνήστε με το Sillipsis για εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία των ενδοκρινολογικών διαταραχών.